Ambacht v/d Natuur

In 1972 opende Wouter Vuijk, een jonge leerling zilversmid, in zijn studentenkamer een klein winkeltje met biologische producten waaronder granen, noten, yoghurt en honing die hij betrok van een plaatselijke imker. Geïnspireerd door de natuurlijke omgang tussen de imker en zijn bijenvolk, kocht Wouter Vuijk zijn eerste bijenkasten. Toen Wouter in 1977 een stukje grond in Leersum kon pachten, was het begin van imkerij de Traay een feit.

Ambachtelijke imkerij gecombineerd met moderne honingverwerking
De dagelijkse omgang met de bijenvolken vormt de basis voor het vakmanschap waarmee de Traay honing wordt gemaakt. De imkers weten alles over smaak, herkomst en samenstelling van de bloemen en de honing. Door zelf de honing te selecteren en vakkundig te keuren, wordt niets aan het toeval overgelaten. De eigen geslingerde polder- en heidehoning worden direct na het slingeren koud afgevuld. Hierdoor blijft de karakteristieke smaak behouden. Daarnaast worden diverse honingsoorten ge├»mporteerd uit o.a. Itali├ź, Spanje, Frankrijk en Bulgarije. De biologisch werkende imkers in deze landen gaan zorgvuldig te werk waardoor de honing direct afgevuld kan worden. Enkele soorten honing komen van buiten Europa: Mexico en Nieuw-Zeeland. Deze soorten worden als ruwe honing aangeleverd en bij een iets hogere temperatuur verwerkt. Door hierbij te kiezen voor 'bijenkast temperatuur' is behoud van kwaliteit gewaarborgd.

De bij is van levensbelang
Met haar jarenlange ervaring in biologische honing, is imkerij de Traay actief betrokken bij het verbeteren van het leefmilieu van de bijen. Als belangrijkste bestuivers van groenten, fruit en gewassen zijn bijen namelijk onmisbaar. Bijensterfte kan ingrijpende gevolgen hebben en daarom steunt de Traay al jaren diverse initiatieven waaronder de Bijenstichting en het BEEING Festival.

Wil jij ook iets doen? Help dan de bijen om voldoende nectar en stuifmeel te kunnen halen door bijvoorbeeld zaadjes van Phacaelia, komkommerkruid of honingklaver in je tuin te planten.

Meer informatie vind je ook op www.detraay.com