Warme wintergroenten

Kleurrijke kool, zoete pastinaak, stevige koolraap …

Heerlijk! Zo'n frisse winterwandeling! Je stampt de sneeuw van je laarzen, knoopt je wollen jas weer open en voelt dat je handen beginnen te tintelen nu je de lekker verwarmde woonkeuken binnenstapt. Mmm… de geur van de stevige wintersoep die midden op de gezellig gedekte tafel staat komt je al tegemoet!

Winteroogst
Vers, zoveel mogelijk van dichtbij en uit het seizoen, want dat is duurzaam én gewoon het allerlekkerste! Ook in de winter genieten we volop van groenten van Hollandse bodem. Knollen en wortelen die lange tijd geduldig hebben gewacht om geoogst te worden en koolsoorten die soms zelfs ondanks de vorst nog fier een tijd op het land bleven staan.

Hoe groenten als boerenkool de vorst trotseren?
Door de kou zet de plant zetmeel om in suikers die minder snel bevriezen. Dit is ook de reden waarom ze wel zeggen dat boerenkool nog lekkerder is als de vorst er een keer overheen is geweest. Vooral vroeger, want toen waren veel rassen wat bitterder, en werd dit beetje extra zoet vaak gewaardeerd.

Hoe Hollands is boerenkool?
Stamppot boerenkool met worst. Wie kent het niet? Een typisch Hollands wintergerecht! Maar inmiddels heeft deze gezonde groente van Hollandse bodem ook andere delen van de wereld veroverd. In hippe gerechten als salades, roerbakschotels, pasta's en groene smoothies, smullen ze ook aan de andere kant van de oceaan van onze Hollandse (winter)kost.

Maak eens een pesto van boerenkool
Met: 200 gram boerenkool, 50 gram pittige mosterdkaas, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels pompoenpitten, extra vierge olijfolie.

Hoe maak je het?

  • Breek de boerenkoolbladeren van de steel, was ze en kook ze ongeveer 5 minuten.
  • Maal in een keukenmachine/blender of met een staafmixer de boerenkool, de kaas, de pompoenpitten en de knoflook goed.
  • Voeg steeds beetje bij beetje wat olijfolie toe tot je een mooie smeuïge pesto hebt.

Tip: Vervang de mosterdkaas door kruidnagel- of komijnekaas en de pompoenpitten door geroosterde pijnboompitjes, amandelen, pecannoten of...

Probeer ook eens een lasagne met boerenkool. Lekker, anders dan anders. Op www.natuurwinkel.nl/recepten vind je het recept.