Smaakvol nieuwjaar!

Gezond genieten met lekkere pure biologische producten én inspirerende recepten!

Heb jij ze ook? De goede voornemens, zo aan het begin van het nieuwe jaar? Wij wel! Wij gaan ons uiterste best doen om jou te blijven informeren en inspireren om het hele jaar weer gezond en vóóral lekker te eten!

Het jaar van de peulvrucht
Door de Verenigde Naties is 2016 uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht en ... dat is niet voor niets! Peulvruchten zijn een goede inkomstenbron voor boeren en een duurzame vleesvervanger. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen en je kunt er alle kanten mee op!

Zet wekelijks peulvruchten op het menu
Dat is ook één van de adviezen uit de eind vorig jaar uitgebrachte nieuwe richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Een jarenlange studie naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen heeft geresulteerd in een kernadvies, vooral gericht op het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen. Meer hierover lezen? Het hele rapport vind je op www.gezondheidsraad.nl.

Onbekend maakt zeker niet onbemind
Wel eens adukiboontjes gegeten? Dit kleine donkerrode ronde boontje heeft een verfijnde, wat zoete smaak en komt uit Azië waar ze verwerkt tot pasta vaak de basis vormt voor traditionele desserts. Bij ons worden de boontjes ook gebruikt voor hartige toepassingen. En wist je dat je ze net als mungbonen (taugé) ook prima kan laten ontkiemen?

Maak eens een adukiboontjes paté met gestoomde prei en quinoa
Met: 4 preien, 100 gram adukiboontjes, 400 gram quinoa, 1 tl groentebouillonpoeder, 4 tenen knoflook, 1 ui, 1 umeboshi pruim, 2 el tamari, 50 gram geraspte kaas, gomasio.
Extra: stoommandje.

Hoe maak je het?

  • Snijd de prei in stukken van 5 centimeter en was ze.
  • Spoel de adukiboontjes schoon en breng ze aan de kook.
  • Breng na een half uur de quinoa in groentebouillon aan de kook. Voeg op dat moment ook de tenen knoflook, de door midden gesneden ui en de ontpitte umeboshi pruim bij de adukiboontjes.
  • Zet een stoommandje in de pan met adukiboontjes en laat de prei in 15 minuten zachtjes gaar stomen.
  • Giet de adukiboontjes (na in totaal 45 minuten koken) af, bewaar het kookvocht.
  • Pureer het adukiboontjesmengsel met de tamari tot een smeuïge paté. Voeg steeds wat kookvocht toe. Strooi er als laatste wat gomasio over.
  • Schep de quinoa om en serveer deze met de adukipaté en de met kaas bestrooide prei.

Eet smakelijk!