De natuur een handje helpen

Voor vogels is het in koude maanden moeilijker om insecten, bessen, zaden en ander voedsel te vinden. Natuurlijk kun jij ze helpen om op temperatuur te blijven en de winter gemakkelijker door te komen. Maar wat kun je ze dan het beste geven?

Vogels houden van afwisseling en gaan van nature op zoek naar gevarieerd voedsel. Bovendien heeft elke vogel haar eigen eetgewoonten. Zo hangen koolmeesjes graag aan een vetbol, zien we mussen regelmatig op voedertafels en scharrelen merels liever op de grond. Kies er daarom voor om af te wisselen in brood, zaden of fruit dat je op een tafel of de grond strooit. Neem hierbij fruitsoorten die van nature al in ons land voorkomen en geef geen kleine stukjes maar grotere stukken waar vogels zelf van af kunnen pikken. Hang daarnaast nog een paar vetbollen of pinda's op, die goed voor extra energie kunnen zorgen, zeker als het vriest.

En wist je dat vogels ook gek zijn op pindakaas? Je kunt houders kopen of heel eenvoudig zelf maken, waarin je een pot kunt plaatsen. Of smeer de pindakaas aan een dennenappel of de bast van een boom. Belangrijk is wel dat je hierbij altijd voor een zoutloze variant kiest, want zout voedsel is niet goed voor vogels.

Bij lichte vorst kun je ook nog vers water neerzetten, met een heel klein beetje suiker om te voorkomen dat het bevriest. Bied bij strenge vorst geen water aan. Dan zijn ijssplinters die vogels op kunnen pikken een beter alternatief.

Nog veel meer informatie over het voederen van vogels vind je op: www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/vogels_voeren