Andere producten

← Terug naar Uit het seizoen

De smaak van de zon

Iedereen kent de tomaat. Maar dé tomaat bestaat eigenlijk niet. Je kunt kiezen uit heel veel verschillende soorten en smaken. Losse ronde tomaten, vleestomaten, cherrytomaten, trostomaten …. De wereld van de tomaat is heel gevarieerd en vooral erg lekker!

Proef de herkomst
Als je een tomaat eet, dan proef je een oeroude geschiedenis. De tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar de teelt van de toen nog kleine besjes duizenden jaren geleden begon. In de 16e eeuw brachten Spaanse kolonisten de tomaat mee naar Europa. Deze werd hier eerst alleen als sierplant gebruikt omdat iedereen dacht dat de vrucht giftig was. Toen ontdekt werd dat we de tomaat ook kunnen eten, werd deze al snel in de keuken geïntroduceerd.

De keuken in
Tomaten zijn culinair een echte allemans vriend. Rauw als snack, op een broodje, in een salade of verwerkt in verse soepen, sauzen en roerbakgerechten. Je kunt het zo gek niet bedenken, er is altijd wel een manier te vinden waarop je de tomaat lekker vindt. Tomaten bevatten ook waardevolle voedingsstoffen, als vitamines, mineralen, vezels en lycopeen. Lycopeen is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur te danken hebben. Het wordt vooral gevormd tijdens het rijpingsproces en staat bekend als antioxidant. Wanneer je tomaten perst en verhit, zoals bij passata, kan je lichaam nog meer lycopeen opnemen dan wanneer je rauwe tomaten eet. En met een scheutje olie of vet erbij gaat het nog beter, omdat lycopeen vetoplosbaar is.

Uit eigen tuin
Tomaten kun je ook heel gemakkelijk telen in je tuin of op je balkon. Begin met het zaaien van zaadjes in een kweekbak die je op een warme plek in huis plaatst. Na een dag of tien kun je de kleine opgekomen plantjes in aparte potjes plaatsen. Zet ze diep, tot aan de kiembladeren, in potgrond en zorg voor voldoende licht bij een temperatuur van rond de 15 °C. Als de plantjes zo'n 15 tot 20 centimeter hoog zijn, kun je ze na de laatste nachtvorst zo rond half mei of begin juni, in de volle grond of in potten buiten plaatsen. Zet de planten in goed bemeste grond, op een beschutte plek met voldoende zonlicht en plaats er een (bamboe)stok bij om ze steun te geven. Geef ze, vooral in de beginperiode, ook veel water. Groeien de planten eenmaal goed? Dan is dit, net als extra voeding, niet meer nodig. Als het weer een beetje mee zit, kun je in juli je eigen eerste tomaten al plukken. Wacht hiermee wel tot ze mooi rood zijn, want dan zijn ze het lekkerste!