Andere producten

← Terug naar Schoonmaakmiddelen

Ecologische reinigingsmiddelen

Alle was- en reinigingsmiddelen die in Europa geproduceerd worden, moeten voldoen aan de Europese Detergentenverordening. Deze verordening stelt onder andere eisen aan de informatie over de samenstelling van producten. Ook verplicht de verordening dat de oppervlakte actieve stoffen, die zorgen voor de schoonmaakfunctie van het product, volledig biologisch afbreekbaar zijn. Ecologische middelen gaan verder.

Voor ecologische middelen geldt dat het volledige product, dus niet alleen de oppervlakte actieve stoffen, biologisch afbreekbaar zijn. Een minimale belasting voor het waterleven is gegarandeerd en gedurende de hele bestaanscyclus wordt ernaar gestreefd de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. De productie vindt uiteraard ook op een verantwoorde manier plaats en de verpakkingen belasten het milieu minimaal.

Ecologische schoonmaakmiddelen hebben een zachte, subtiele geur en schuimen minder dan synthetische middelen, maar ze reinigen net zo effectief. Bovendien zijn ze zacht voor de huid en de luchtwegen. Ook is de kans op een allergische reactie veel minder groot, maar niet volledig uit te sluiten, want ook natuurlijke ingrediƫnten (denk aan een pinda-allergie en hooikoorts) kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Wist je trouwens dat veel wasmiddelen optische witmakers bevatten? Deze weerkaatsen het licht en creƫren zo de illusie van een witte was. De kleur van de kleding wordt minder geel, maar door invloed van licht en ozon wordt deze stof weer onwerkzaam waardoor het effect slechts tijdelijk is. Niet echt eerlijk en al helemaal niet goed voor het milieu.

Wereldwijd zijn er diverse ecolabels die je kunnen helpen om een milieuvriendelijke keus te maken, waaronder het EU Ecolabel (www.europeesecolabel.nl) en het Cradle to Cradle keurmerk (www.cradletocradle.nl). Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Dit door alle landen van de Europese Unie en Noorwegen, Liechtenstein en IJsland erkende  keurmerk, heeft als doel een duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Zie je dit keurmerk op een verpakking staan, dan weet je dat het product tijdens de hele levenscyclus minder milieubelastend is dan vergelijkbare producten zonder hierbij onder te doen in kwaliteit. De controle op de vastgelegde strenge milieu- en prestatiecriteria, wordt uitgevoerd door de onafhankelijke organisatie SMK. Cradle to Cradle is het keurmerk van MBDC; het Amerikaanse bureau van de grondleggers Michael Braungart en William McDonough. De centrale gedachte van deze filosofie is, dat afval voedsel moet zijn. Alles draait om eco effectiviteit, waarbij grondstoffen van producten oneindig hergebruikt of afgebroken worden en teruggegeven aan de natuur. Huidige generaties moeten in hun wensen voorzien, zonder de mogelijkheden voor toekomstige generaties te beperken.