Andere producten

← Terug naar Olie

Functionele olie

Vetten zijn voor iedereen belangrijk. Naast energie leveren ze ons vetoplosbare vitamine E en onmisbare onverzadigde vetzuren. Voor een aantal essentiële onverzadigde vetzuren (omega 3 en omega 6) geldt dat ons lichaam deze niet zelf kan maken. We moeten ze uit onze voeding halen. Functionele oliën kunnen hierbij helpen

Elke olie heeft een andere verhouding tussen meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Er zijn drie verschillende groepen vetzuren: verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren.

  • Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke vetten en worden bij te hoge inname in verband gebracht met welvaartsziekten.

  • Onverzadigde vetzuren zijn juist belangrijk voor onze gezondheid. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in olijven, pinda's, noten (m.u.v. walnoten), avocado, koolzaad, raapzaad en high oleïc zonnebloemolie.

  • Meervoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in vette vis en lijnzaad, tarwekiem, soja, walnoten, druivenpit en in zaden (sesam, zonnebloem, saffloer en pompoen).

De essentiële onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6 moeten we uit onze voeding halen. Het bekendste omega-6 vetzuur is linolzuur en tot de omega-3 groep behoren alfa-linoleenzuur en vette visvetzuren (EPA en DHA). Alfa-linoleenzuur komt slechts beperkt en in kleine hoeveelheden voor in natuurlijke voedingsmiddelen, waardoor we niet altijd in staat zijn om voldoende hiervan binnen te krijgen. Functionele oliën kunnen dan een goede aanvulling zijn. Lijnzaadolie bijvoorbeeld is rijk aan alfa-linoleenzuur en een goede keuze. Of Mattisson omega 3-6-9 olie, een uitgebalanceerde mix van lijnzaadolie (omega 3), teunisbloemolie (omega 6) en koolzaadolie (omega 9). Door hun vetzuursamenstelling zijn deze oliën alleen geschikt voor koud gebruik. Maak er eens dressing mee of doe een eetlepel lijnzaadolie door de yoghurt met muesli.