← Terug naar Productgroepen

Granen

Granen komen rechtstreeks uit de natuur. Zo zijn daar tarwe, rogge en spelt om brood mee te bakken. Maar ken je ook eeuwenoude 'vergeten granen' als haver, gierst en boekweit? Boordevol waardevolle voedingsstoffen en heel lekker bij de warme maaltijd in plaats van pasta of rijst. Tip: varieer zoveel mogelijk in al die verschillende soorten.

Amaranth

Amaranth is verre familie van quinoa en wordt op kleine schaal in Zuid-Amerika verbouwd. Het graan stamt vermoedelijk uit Mexico, waar de Azteken het op grote schaal kweekten. Ook speelde het een belangrijke rol bij religieuze ceremonies waar het als dank aan de goden geofferd werd

→ Lees meer over dit product

Boekweit

Boekweit behoort net als rabarber tot de grassen, maar wordt vaak binnen het rijtje granen genoemd. Het komt van oorsprong uit Centraal-Azië en groeit op kleine schaal ook in Nederland. De kleine, driehoekige zaadjes lijken een beetje op beukennootjes en hebben een voedingswaarde die vergelijkbaar is met die van graan.

→ Lees meer over dit product

Bulgur

Bulgur is gemaakt van harde (durum) tarwe. De volkoren korrels worden voorgestoomd, gedroogd en vervolgens gebroken.

→ Lees meer over dit product

Couscous

Couscous is een echt Noord-Afrikaans graan. Duizenden jaren geleden verbouwden de nomaden rondom de schaarse waterbronnen al een klein beetje tarwe, waar ze couscous van maakten.

→ Lees meer over dit product

Gierst

Gierst werd in de vroegste geschiedenis al verbouwd in Azië en delen van Afrika en is nog steeds belangrijke basisvoeding voor veel Afrikanen.

→ Lees meer over dit product

Pasta

Pasta is een verzamelnaam voor producten als macaroni, spaghetti, spirelli, penne, farfalle en lasagnebladen. Traditioneel gemaakt van tarwe, maar wij hebben ook pasta’s op basis van spelt en kamut, ei-pasta’s, tortellini en glutenvrije pasta’s van rijst en/of maïs. Bijzondere varianten die zeker het proberen waard zijn.

→ Lees meer over dit product

Quinoa

Quinoa behoort eigenlijk niet tot de granen, maar wordt wel als zodanig gegeten. Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant werd al meer dan 5.000 jaar geleden door de Inca’s verbouwd in het Andesgebergte. De plant kan groeien op arme gronden, in koude en droge hooglanden, is resistent tegen nachtvorst en genereert een hoge opbrengst zonder dat het land intensief bewerkt wordt.

→ Lees meer over dit product