Andere producten

← Terug naar Conserven en peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten verdwijnen steeds vaker van het menu en dat is hartstikke jammer. Peulvruchten zijn heel veelzijdig en, eventueel in combinatie met zilvervliesrijst, pasta of andere graanproducten, een goede natuurlijke duurzame vleesvervanger.

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, koolhydraten, oplosbare voedingsvezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. De ijzeropname in de darmen wordt bevorderd wanneer je er ook nog verse groenten (vitamine C) bij eet.

Voor gebruik moeten droge peulvruchten een aantal uren weken. Maar dat is simpeler dan je denkt. Om ze te weken zet je ze (de avond van tevoren) in een pan met water en laat je ze staan totdat ze gekookt moeten worden. Daarna zet je ze gewoon op het vuur, laat je ze zacht doorkoken en ga je ondertussen lekker iets voor jezelf doen. Je kunt natuurlijk ook de 'hooikist-methode' toepassen. Kook de peulvruchten na het weken kort (ongeveer 1/5 van de kooktijd) en pak de pan daarna goed in, in bijvoorbeeld een deken of dekbed (of zet 'm zoals vroeger in een hooikist). Als je dan 's avonds thuis komt zijn de peulvruchten gaar om verder te verwerken. Dat noemen wij nu slow food!

En wil je echt lekker snel klaar zijn? Dan kun je natuurlijk ook voor de conservenvarianten kiezen.