Andere producten

← Terug naar Broodbeleg

Noten- en zadenpasta

Denk jij bij notenpasta direct aan pindakaas? Eigenlijk klopt dit niet. De pinda is namelijk geen noot, maar een peulvrucht. Hazelnootpasta, amandelpasta, cashewnootpasta of combinaties daarvan zijn wel echte notenpasta’s.

Notenpasta's zitten boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten veel plantaardig eiwit en zijn daarnaast een bron van verschillende mineralen en B-vitamines. Bovendien zijn ze rijk aan vet met een gunstige vetzuursamenstelling. Dit betekent dat het grootste gedeelte van het vet wordt gevormd door onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor onze gezondheid en hebben een gunstige werking op de cholesterolhuishouding in ons lichaam. Wist jij dat een notenpasta zo goed voor je is?

De eenvoudigste manier om pasta te maken, is het malen van noten totdat er een pasta ontstaat. Veel van de notenpasta's in de Natuurwinkel bestaan voor 100% uit noten en bevatten dus geen extra plantaardige olie, suiker of emulgatoren. Het ontbreken van deze stoffen verklaart ook dat er soms een olielaagje bovenop de notenpasta ontstaat. Dit kun je er dan zelf weer gewoon door mengen. Ongebrande noten geven een pasta een minder uitgesproken smaak. Daarom worden de meeste noten voor het malen eerst licht geroosterd (amandel- en cashewnotenpasta zijn ook niet geroosterd verkrijgbaar). Soms wordt er voor de smaak nog een kleine hoeveelheid zout toegevoegd.

Tahin
Naast noten kunnen ook zaden tot pasta's verwerkt worden. Tahin is gemaakt van fijngemalen sesamzaadjes, waarbij de witte variant ontstaat door uitsluitend gepelde sesamzaadjes te gebruiken. Het is heerlijk smeuïg, vol van smaak en met 100% pure ingrediënten. Tahin vormt samen met kikkererwten ook de basis voor humus, een bekende puree oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse Zee.

Noten- en zadenpasta's zijn niet alleen heerlijk als broodbeleg, maar ook heel geschikt om te verwerken in de warme maaltijd, bijvoorbeeld als basis voor sauzen. Of roer eens een paar lepels door groentevocht om het te binden. Op deze manier vormen ze ook gelijk een duurzame vleesvervanger.

Tip: Zet de notenpasta op zijn kop in de kast, dan blijft hij langer smeuïg.