Strijd jij ook mee tegen patenten op ons voedsel?

Maandagochtend 9 mei heeft de Natuurwinkel op de Leusderweg in Amersfoort als eerst een filiaal van De Grootste Zaadbank van Nederland geopend.

Hiermee vragen wij aandacht voor het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden. Door een te ruime EU-patentwetgeving claimen internationale bedrijven steeds vaker patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden, vruchten en planten. Inmiddels zijn er meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en ook al meer dan duizend aangevraagd. En dat heeft grote gevolgen: een rem op veredeling van zaden, verdwijnen van diversiteit per soort, het aanbod van groenten in de winkel wordt minder en wat overblijft wordt duurder. De campagne www.degrootstezaadbank.nl roept het Nederlandse publiek op om in actie te komen en daarmee onze zaden te redden voor de toekomst.

In Natuurwinkels worden klanten en belangstellenden de komende weken gevraagd om een setje zaadjes aan te schaffen van bijzondere groenten en deze in hun vriezer te bewaren of uit te zaaien. Het gaat om de zeldzame zadensoorten Paprika Jubilandska, Tomaat Matina, Courgette Black Beauty, Maïs Golden Bantam en Broccoli Groene Calabrese. Na aankoop van de zaadjes is het belangrijk dat alle deelnemers zich online aanmelden als filiaal van De Grootste Zaadbank van Nederland. Hoe meer filialen, hoe beter. Met deze publieke actie wordt ingespeeld op de komende internationale conferentie van 18 mei met EU-ministers en experts over deze dreiging van patenten. Nederland zit deze conferentie in Brussel voor en wil de ruimte voor de interpretatie van de patentwetgeving voor de internationale bedrijven verkleinen.

Meedoen?
De deelnemende Natuurwinkels zijn te vinden op www.degrootstezaadbank.bionext.nl/verkooppunten.